Mitä ikääntyvässä ihossa tapahtuu?

STUDIO BG ihon kuorinta

Apua ryppyjä…

Kaikki me ikäännymme ja se on luonnollinen osa elämää. Rypyt kuuluvat myös elämään ja niitä ei tarvitse turhaan pelätä. Niiden tuloa voi kuitenkin hidastaa ja hyvin hoidettu ryppy on aina kauniimpi, kuin hoitamaton.

Usein ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset näkyvät ensimmäisenä kasvoilla. Kasvothan meillä on esillä eniten ja altistuvat ulkoisille tekijöille päivittäin. Tapoja suhtautua ikääntymisen mukanaan tuomiin muutoksiin on yhtä monta, kuin meitä ihmisiäkin.

 

Toiset suhtautuvat siihen rennommin ja ovat nopeasti sinut muuttuvan ulkonäkönsä kanssa, kun taas toiset kokevat ikääntymisen merkit hyvinkin epämiellyttävinä. Saattaa tuntua siltä, ettei peilikuva vastaa todellista tai ainakaan henkistä ikää 😉 Toiset haluavat kaikin keinoin hidastaa ikääntymisestä johtuvia muutoksia, kun taas toiset vain toivovat, että vuodet ”kohtelisivat mahdollisimman hyvin”.

Ihon ikääntymisestä puhuttaessa voidaan puhua sen luonnollisesta ikääntymisestä sekä ennenaikaisesta ikääntymisestä.

Elintavoista ja ulkoisista tekijöistä johtuvaa ikääntymistä kutsutaan ennenaikaiseksi ikääntymiseksi. Tällöin muutokset ihossa näkyvät normaalia aiemmin ja voimakkaammin kuin luonnollisesti ikäännyttäessä.

Ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen vaikuttaa mm. stressi, ruokavalio, ihonhoitotottumukset, ulkoiset tekijät, joista se pahin vihollinen on auringon uv-säteily! Jopa 80% ihossa näkyvistä ikääntymisen muutoksista johtuu juurikin ulkoisista tekijöistä kuten auringon haitallisista uv-säteistä, jota kutsutaan myös valovanhenemiseksi. Ihon päivittäisen suojaamisen tärkeyttä ei voi siis kylliksi korostaa! Auringosta, sen vaikutuksista ja parhaista auringon suojatuotteista tulemme kevään aikana kirjoittamaan vielä erillisen blogi postauksen.

Siis oikeasti… mieti, että jopa 80% ihon vanhenemisesta johtuu ulkoisista tekijöistä. Pelkästään siis hyvät geenit eivät ole apu taistelussa ihon ikääntymistä vastaan!

Iho koostuu kerroksista, joista päällimmäinen kerros on epidermis eli orvaskesi ja ihon alempi kerros on dermis eli verinahka. Dermiksen alla on subkutis eli ihonalainen rasvakudos.
Nämä ihon kerrokset jaetaan vielä useisiin eri kerroksiin, joilla jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä.

Mitä siinä ihossa sitten tapahtuu ikääntyessä?

Ihon ikääntyessä ihon kaikki toiminnot hidastuvat. Solujen uusiutuminen hidastuu samoin kuin verenkierto. Ihon verisuonet muuttuvat ja tärkeiden ravinteiden kuljetus soluille hidastuu. Ikääntyvä iho on usein kuivempi kuin nuorempi iho, sillä vedensitomiskyky heikkenee ihon oman hyaluronihapon vähentyessä iän myötä. Kuiva ja ohut iho läpäisee mikrobeja helpommin ja iho on alttiimpi erilaisille vaurioille.

Kollageenin ja elastiinin tuotanto dermiksessä hidastuu ja iho menettää kimmoissuuttaan, sekä joustavuuttaan. Kun nämä ihon tärkeät tukirakenteet muuttuvat ja hajoavat, syntyy juonteita ja ryppyjä. Kollageeni muuttuu ikääntyessä myös jäykemmäksi. Valovanhenemisessa ihoon kertyy myös epänormaalia elastiinia, jolloin iho on paksua, kimmotonta sekä siinä on syviä uurteita. Myös tupakointi kiihdyttää epänormaalin elastiinin muodostumista.

Ikääntyessä myös rasvakudos vähenee ja kasvonpiirteet muuttavat muotoaan. Ensimmäisenä rasvakudoksen vähenemisen huomaa yleensä poskilta ja silmien ympäriltä. Ennen ovaalin muotoiset kasvot alkavat pikkuhiljaa muuttua neliön muotoisiksi rasvakudoksen vähentyessä sekä laskeutuessa alemmaksi kasvojen alaosaan.

Ikääntyvässä ihossa esiintyy usein myös pigmenttimuutoksia, johtuen mm.epätasaisesta solutuotannosta. Iho on epätasaisen värinen ja solujen hidastunut uusiutuminen saa ihon pinnan näyttämään myös elottomalta ja samealta.

Kosmetologin tekemillä hoidoilla voidaan elvyttää ja aktivoida ihon toimintoja, jotka ihon ikääntyessä ovat hidastuneet. Kasvohoidoilla ja kasvohieronnoilla saadaan vilkastettua verenkiertoa ja elvytettyä solujen toimintaa ja parantaa näin kudosten ravinteiden ja hapen saantia. Oikeanlaisilla kotihoitotuotteilla sekä ihonhoitotottumuksilla voidaan ehkäistä ihon ennenaikaista ikääntymistä. Ihon suojaamisella, puhdistamisella sekä omalle iholle sopivilla hoitotuotteilla pidetään ihon toimintoja yllä, iho pysyy hyvinvoivana ja kimmoisana.

Hyvin hoidettu ryppy näyttää paremmalta kuin hoitamaton ryppy, eikö totta?

-Heidi